pondělí 8. listopadu 2010

Historie

Vltava a Praha, voda a město se vzájemně prolínají. Poloha Prahy je dána protnutím historicky významných cest, ale také symbiózou s řekou. Vltava na území Prahy zabírá délku skoro 40 kilometrů. Právě díky svým meandrům a zatáčkám lze říci, že městská struktura obklopuje řeku.
K pojmu řeky ve městě neodmyslitelně patří ostrovy. V současnosti je počet ostrovů na území Prahy je 12. Pojem ostrova ve městě byl v historii umocněn také absencí mostů. Díky přemostěním, která v některých místech procházela ostrovem, mizela i jedna z charakteristických vlastností ostrova „nedostupnost“.
Historie ostrova

V minulosti byl tento ostrov důležitým bodem pro obyvatelé obou břehů. Vedla tudy cesta od Vyšehradu a Starého města do severních Čech. Často byl ostrov také strategickou oblastí pro přechod vojsk. Tato strategická poloha, byla zároveň nevýhodou pro jakékoliv trvalejší osídlování ostrova. V dobách míru byl osídlen převozníky a rybáři. Zahradníci z dnešního Karlína tu zakládaly zelinářské zahrady. Od 17.století se tu začali ujímat různé kulturní zábavy např. divadla ,opery a balety, především v šlechtických sídlech. Tehdy zde probíhaly štvanice a hony se zvířaty. Od této činnosti nese ostrov své jméno. Koncem 17.století na ostrově vznikla aréna pro pozorování štvanic na býky, krávy, jeleny, ale i medvědy a jinou divokou zvěř. Štvanice byla také pověstná pořádáním ohňostrojů.Vznikly tu restaurace a na konci 19. století i varieté. Dále například ledárny, které zásobovaly pražské restaurace ledem ještě v 70. letech minulého století...

Ostrov - dnešní využití

V kontextu historickém bylo území Štvanice vždy navštěvované a vyhledávané obyvateli Prahy. Území mělo převážně rekreační charakter. Tento potenciál byl výrazně potlačen a dnes má území zejména tranzitní fci. Malou využívanost ostrova obyvateli má na svědomí i špatná přístupnost k ostrovu. Ta je v současné době umožněna jen při komunikacích u rušné magistrály a autem. Ostrov pokrývají z velké plochy sportovní zařízení mající spíše jednoúčelový charakter. Je tu nadměrné množství tenisových kurtů, východní část ostrova je pro chodce zcela nepřístupná. Rekreační plochy a zeleň zůstávají také neuchopeny. V současné době je území ostrova jednou z posledních oblastí bez plánů na dlouhodobý rozvoj.

Břehy


Ostrov sousedí s územím Holešovic a Karlína. Na obou březích jsou už stanovené plány pro zastavění největších volných parcel ve městě. Jsou jimi oblast Bubny a bývalého Rohanského ostrova. Tato území budou v v nejbližších letech zastavěna převážně obytnými celky a administrativou.






Žádné komentáře:

Okomentovat